Blog rodo-online

Blog - ochrona danych osobowych

Chętnie dzielimy się wiedzą z zakresu ochrony danych osobowych oraz innych podobnych zagadnień

.
Ochrona danych osobowych w sekretariacie
Przypominamy, że w dniu 25.04.2021 obchodzimy „Międzynarodowy Dzień Sekretarki” nieformalne święto obchodzone w wielu krajach na świecie w celu uznania i promowania pracy sekretarki i sekretarza, …
Kontrola trzeźwości pracowników dozwolona czy nie?
Publikujemy kolejny artykuł z serii odpowiedzi na pytania naszych klientów. Poruszymy problematyczny temat, który trapi nie tylko naszych klientów ale większość pracodawców. Badanie trzeźwości …
Jak weryfikować podmiot przetwarzający ?
Jak weryfikować podmiot przetwarzający? Publikujemy kolejny artykuł z serii odpowiedzi na pytania naszych klientów. Padło i nadal pada wiele pytań odnośnie podmiotów przetwarzających dane osobowe w …
Czy nadal jest potrzebna zgoda na przetwarzanie danych osobowych w CV?
Czy nadal jest potrzebna zgoda na przetwarzanie danych osobowych w CV? Przed wejściem RODO wymagano wpisywania w CV klauzuli „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych na podstawie ustawy …
Podsumowanie roku 2020
Kary Prezesa UODO – Podsumowanie roku 2020 Przy kończącym się już za 4 dni roku, chcielibyśmy przypomnieć jak ten trudny dla wszystkich 2020 rok wpłynął na nakładane kary w Polsce.  Można …
Hasła – dobre praktyki
Wszyscy wielokrotnie w ciągu dnia używamy haseł, pinów, tokenów zabezpieczających. Między innymi w Internecie, podczas autoryzacji transakcji bankowych, w trakcie logowania do systemów, aplikacji, …
Zagrożenia z sieci dla naszych danych osobowych – phishing
Każdego z nas może spotkać zagrożenie dla naszych danych osobowych nadchodzące z sieci. Żadne zabezpieczenia, czy to logiczne, czy fizyczne nie uchronią nas przed codziennie to nowo pojawiającymi się …
Brak obowiązku informacyjnego przy zgłaszaniu członków rodziny pracownika do ubezpieczenia zdrowotnego, wytyczne Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Brak obowiązku informacyjnego przy zgłaszaniu członków rodziny pracownika do ubezpieczenia zdrowotnego, wytyczne Urzędu Ochrony Danych Osobowych Ponieważ pozyskiwanie danych członków rodziny …
Plan ciągłości działania.
Plan ciągłości działania (BCP – Business Continuity Plan), powinien zostać wprowadzony u każdego administratora, któremu zależy na ciągłości działania firmy. Pozwala sprawnie i szybko reagować …
Mierzenie temperatury pracowników i osób trzecich przebywających na terenie firmy.
Zaczął się już ósmy miesiąc pandemii COVID-19 w Polsce, niestety nie widać jeszcze jej końca.  Gospodarka działa w trybie ograniczonym z zachowaniem sanitarnego rygoru, dlatego też wielu …
Możliwości spełnienia obowiązku informacyjnego w sektorze prywatnym.
Przy tworzeniu dokumentacji ochrony danych osobowych, nie możemy zapomnieć o warunkach informacyjnych. Od klientów otrzymujemy liczne zapytania czy i jak mają realizować ten obowiązek, a jeżeli …
Szkolenia w czasie Koronawirusa
Każdy z Państwa zapewne wie jak ważne są szkolenia pracowników, podwykonawców realizujących zadania w interesie administratora danych osobowych (ADO). W Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), znajdziemy w kilku miejscach odniesienia dotyczące szkoleń.
Czy ochroniarz może żądać okazania dokumentu potwierdzającego tożsamość ?
Kolejny artykuł, w którym staramy się odpowiedzieć na pytanie często zadawane Inspektorowi Ochrony Danych: czy ochroniarz, pracownik ochrony może żądać okazania dokumentu tożsamości …
Nagrywanie rozmów telefonicznych a RODO
RODO niewątpliwie zmieniło w jakimś stopniu nasze życie. Oczywiście, najbardziej widoczne są dla nas kolejne wyskakujące okienka na portalach informujące o wszystkich wymaganych przez rozporządzenie …
Czy polityki i procedury ochrony danych są potrzebne ?
Czy polityki i procedury ochrony danych są potrzebne ?  Często zadawane nam jest pytanie jak w powyższym tytule, również podobne; jak wygląda skuteczna polityka ochrony danych zgodna z RODO ? …
Najczęściej spotykane incydenty
Tytuł: Najczęściej spotykane incydenty Chciałbym dziś opisać Państwu najczęściej występujące incydenty, z którymi spotykamy się na co dzień wykonując swoją pracę. Należy pamiętać, że jeżeli powodują …
Usunięcie danych osobowych zgodne z RODO
Usunięcie danych osobowych zgodne z RODO Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) daje osobom fizycznym prawo do żądania usunięcia ich danych osobowych. Administrator ma obowiązek bez zbędnej …
Czy musimy zawierać umowę powierzenia ?
W ostatnim czasie podczas audytów RODO, jak i przy okazji rozmów z naszymi klientami często pada pytanie po co nam umowy powierzenia ? czy musimy zawierać umowę powierzenia z podmiotem x czy y ? Nie …
Czy w przypadku kierowania ucznia czy studenta na praktyki zawodowe konieczna jest umowa powierzenia ?
W ostatnim czasie kilku naszych klientów miało pytanie. Czy jeśli podpisali ze szkołą lub uczelnią umowę (porozumienie) dotyczącą praktyk zawodowych to powinni również podpisać umowę powierzenia przetwarzania danych lub powinni zastosować zapisy dotyczące powierzenia w umowie głównej ?
Zgubienie sprzętu z danymi osobowymi
Nie każdy przedsiębiorca wie, że najdroższe zgubione urządzanie mobilne jak laptop, tablet, smartfon czy nawet pendrive może go kosztować 20 milionów euro lub 4% rocznego światowego obrotu przedsiębiorstwa. Zagubienie takiego urządzania to nie jedyny problem dla administratora, największy to dane jakie zawierało to urządzenie oraz związane z tym przepisy RODO. Takie urządzania zapewniają łatwy i szybki dostęp do danych, programów i aplikacji, ułatwiają komunikację służbową jak i prywatną. Na urządzeniach mobilnych gromadzona jest duża ilość danych firmowych i prywatnych, maile, fotografie, dokumenty jak i całe bazy danych osobowych.